Jestem sobie artystą czyli Tu Sprzedaję http://srebrnaagrafka.pl/artysci/bell

środa, 13 kwietnia 2011

Tutorial na ciacho

Wygrzebałam w czeluściach mojego dysku tutorial na ciasto znaleziony jakiś czas w temu z sieci. Oryginał dostępny jest tutaj http://talty.deviantart.com/art/Polymer-Clay-Cake-Tutorial-197372103?q=gallery%3Atalty%2F11138379&qo=2 . Próbowałam jakoś sprytnie go tu wkleić, ale ma mnóstwo napisów po angielsku, a niewiele obrazkow (w stosunku do treści) i ogólnie jest dość spory, więc przy dostępnej na moim blogu szerokości stawał się nieczytelny. A ja lubię jak wszystko do razu widać. Tak więc przerobiłam go na wersję bardziej przystępną dla osób nieznających angielskiego lub też nieposiadających wymyślnych przyrządów użytych w tutorialu i - zarazem - bardziej czytelną. Podkreślam jednak, ze tutorial nie jest mój, ja jedynie dorobiłam swoje podpisy. No więc zaczynamy

1. Potrzebne będą:
1 - w tutorialu została wymieniona transparentna modelina. Myślę jednak że można użyc po prostu białej.
2- Jasno żółta modelina
3- Modelina w dowolnym kolorze, zależy jakie chcemy ciacho
4- Modelina w płynie (np. TLS)
5- Wałek
6- Okrągła foremka (tu można użyć kieliszka, ale okrągłe foremki w tym rozmiarze są dość łatwo dostępne)
7- Ostrze (to dłuższe w ostateczności można zastąpić ostrym nożykiem do tapet, lub żyletką)
8- Wykałaczka i igła



2. Rozwałkowujemy zółtą modelinę (ew. z domieszką białej) na dość gruby placek. Ważne, żeby miał taką samą grubość w każdym miejscu. Następnie wycinamy kolo foremką.



3. Tniemy koło na osiem części. Można posłużyć się szablonem (jest pokazany w oryginale tutorialu, ja już zrobiłam podobny, jutro postaram się wrzucić na bloga)



4. Dłuższe boki szarpiemy najpierw wykałaczką, potem poprawiamy igiełką. Podobnie robimy z pozostałymi kawałkami.


5. Wrzucamy do pojemniczka białą lub transparentną modeliną i TLS i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.


6. Gotową masę nakładamy na spód ciastka. Przykrywamy drugą warstwą.

7. Truskawki (lub inne owocki) tniemy na drobne kawałki.


8. Przygotowane kawałeczki owoców przyklejamy do masy pomiędzy ciastem. Przyklejamy je tylko na bokach, w środku przecież i tak nie widać ;)

9. Teraz do pojemniczka wlewamy Fimo Liquid i barwimy np. pastelą lub pigmentem


10. Tak przygotowane nadzienie wkładamy pomiędzy kolejne dwie połówki. 


11. Do każdej połówki nakładamy nadzienie. Już napisałam jak się nadzienia robi, więc wszystko powinno być jasne :)


12. Teraz kawałki z truskawkami owijamy od spodu, z tyłu i u góry białą modeliną. Pozostałe kawałki zdobimy w inny sposób (wszystko pokazane na końcowym zdjęciu)


13.Wbijamy szpilkę i dorabiamy zdobienia z modeliny lub wkładamy do piekarnika i po upieczeniu upiększamy całość silikonem.


14. Gotowe :D 



Myślę że tutorial się przyda, piszcie czy takie wpisy też chcecie na blogu :)

7 komentarzy:

  1. Bardzo, a przynajmniej ja chcę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też chcę..
    Bardzo fajny tutorial, dla osób, które kiepsko znają angielski : ).

    OdpowiedzUsuń
  3. Albo czekają na szybką odpowiedź, jeżeli mają co do tutorialu/a jakieś pytanie :) Zawsze opis zdjęcia jakoś może pomóc.

    OdpowiedzUsuń
  4. co masz na myśli mówiąc "ozdabiamy silikonem"? Uwielbiam zabawę modeliną, ale tej części jestem nowicjuszem

    OdpowiedzUsuń
  5. tez sie tym zajmuje;) troche amatorsko;))

    OdpowiedzUsuń